De impact van plastic heffingen op verpakkingen | Weidelco
Sla naar hoofdinhoud Sla naar footer

De impact van plastic heffingen op verpakkingen en de opkomst van het Novato verpakkingssysteem

21 augustus 2023 10:00
Lees tijd: 8 minuten | Verpakkingen, Trends & ontwikkelingen, Duurzaamheid | Leeuwarden 

Sinds 1 juli worden verspecialisten geconfronteerd met nieuwe regels die plastic heffingen invoeren voor bepaalde producten. Deze verandering heeft voor hen aanzienlijke aanpassingen tot gevolg gehad. Waar voorheen plastic verpakkingen zonder extra kosten werden gebruikt, moeten verspecialisten nu deze heffingen toepassen, wat zowel financiële als operationele gevolgen heeft. Deze ontwikkeling heeft een uitgebreide discussie op gang gebracht over de bredere impact van plastic op ons milieu, en plaatst de noodzaak om duurzamere verpakkingsalternatieven te onderzoeken in het middelpunt van de aandacht.

Wat is er veranderd voor versspecialisten?

De impact van plastic heffingen gaat verder dan alleen financiële aanpassingen. Het creëert een nieuwe dynamiek waarin versspecialisten hun klantenbestand moeten informeren en betrekken bij deze veranderingen. Consumenten zijn gewend geraakt aan plastic verpakkingen vanwege hun gemak en hygiënische voordelen. Nu deze heffingen ter sprake zijn gekomen, is het noodzakelijk om klanten bewust te maken van de redenen achter deze verandering en hen te overtuigen van de voordelen van duurzamere verpakkingskeuzes.

Deze veranderingen hebben een directe invloed op de manier waarop versspecialisten zaken doen. Ze moeten hun aanbod herzien en alternatieve verpakkingsmethoden vinden die voldoen aan de nieuwe vereisten. Dit kan betekenen dat ze moeten investeren in nieuwe verpakkingsmaterialen en -technologieën.

Tegelijkertijd biedt deze situatie versspecialisten ook kansen om zich te onderscheiden door hun inzet voor duurzaamheid. Ze kunnen hun klanten laten zien dat ze actief bijdragen aan het verminderen van plastic afval en het beschermen van het milieu. Dit kan leiden tot een grotere loyaliteit van klanten die zich verbonden voelen met de bredere missie van duurzaamheid.

Welke stappen kunnen versspecialisten nemen om duurzamer te worden?

In een wereld waarin duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt, staan versspecialisten voor de uitdaging om hun onderneming te verduurzamen. Maar soms kan het overweldigend zijn om te weten waar te beginnen. Gelukkig zijn er concrete stappen die u kunt nemen om duurzaamheid te integreren in uw dagelijkse operaties. Hieronder volgen praktische tips die versspecialisten kunnen nemen om een stap in de richting van een duurzamere toekomst te zetten:

1. Minder plasticgebruik:

Naast het kiezen van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, kunnen versspecialisten ook streven naar het verminderen van het gebruik van plastic in hun processen, zoals het aanbieden van herbruikbare tassen of het gebruik van biologisch afbreekbare alternatieven.


2. Houdbaarheid optimaliseren

Naast het aspect van verpakkingen is ook het verlengen van de houdbaarheid van producten van groot belang voor duurzaamheid. Duurzame verpakkingen dragen bij aan het verminderen van voedselverspilling, aangezien ze producten beschermen tegen bederf en bederven.


3. Lokaal en seizoensgebonden aanbod:

Het aanbieden van lokaal geteelde en seizoensgebonden producten kan de transportkosten en CO2-uitstoot verminderen die gepaard gaan met het importeren van producten van ver weg.


4. Doe mee aan programma's om voedselverspilling tegen te gaan

Er zijn talloze programma's waar u als versspecialist zich voor kunt aanmelden om voedselverspilling tegen te gaan. Zo is er bijvoorbeeld de app "Too Good To Go". Via deze app kunnen gebruikers pakketten kopen bij lokale ondernemers waarvan de houdbaarheidsdatum kort is, en dit tegen een aantrekkelijke prijs. Op deze manier ontvangt u nog iets voor uw overgebleven producten en gaat u ook nog eens voedselverspilling tegen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van "Too Good To Go" dat veel klanten tijdens het ophalen van het pakket vaak nog extra artikelen aanschaffen, omdat ze toch al op locatie zijn.

Novato: de oplossing in verduurzaming

Bij de ontwikkeling van het Novato verpakkingsconcept van Weidelco Foodpartner was het de doelstelling om u als versondernemer producten te laten voorverpakken waarmee u de houdbaarheid van de producten kunt verlengen, waarmee u derving kunt voorkomen en waarmee aantoonbaar meer kunt verkopen. Bovendien dragen de Novato verpakkingen actief bij aan de groeiende duurzaamheidstrend in de industrie, aangezien ze tot wel 95% minder plastic bevatten. Hierdoor wordt niet alleen de impact op het milieu aanzienlijk verminderd, maar kunt u als verspecialist ook uw klanten laten zien dat u zich inzet voor een groenere en meer verantwoorde toekomst.

De voordelen van voorverpakken met Novato:

95% minder plastic

Begast verpakken is 100% langer houdbaar

Verpakkingen kunnen bij het oud papier

Geschikt voor oven, magnetron en diepvries

Minder druk op uw personele capaciteit

Klanten worden sneller geholpen

Voorverpakken met Novato bespaart u tijd en geld

Bent u op zoek naar slimme manieren om uw bedrijfsactiviteiten te stroomlijnen, duurzaamheid te omarmen en tegelijkertijd kostbare tijd en financiële middelen te besparen? Dan introduceert voorverpakken met Novato verpakkingen een innovatieve oplossing die niet alleen uw bedrijfsprocessen transformeert, maar tevens aanzienlijke voordelen biedt op het gebied van efficiëntie, personeel en kostenbeheersing. Deze aanpak heeft niet alleen de kracht om uw bedrijfsvoering te optimaliseren, maar ook om duurzaamheid naadloos te integreren en tegelijkertijd opmerkelijke tijds- en kostenbesparingen te realiseren.

Geen drukke bezetting meer tijdens piekmomenten

Door van tevoren voor te verpakken met verpakkingen van Novato hoeft u dit niet meer te doen tijdens de piekmomenten. Voorheen had u deze mogelijkheid niet en moest u verpakken tijdens de piekmomenten, wat extra druk op het personeel legde. In de huidige tijd heerst er echter een aanzienlijke krapte op de arbeidsmarkt. Dankzij het gebruik van deze methode kunt u deze druk aanzienlijk verlichten.

De slimme aanpak van Novato's begaste voorverpakkingsmethode stelt u in staat om niet alleen uw kant-en-klare maaltijden en andere gewenste producten efficiënter te plannen, maar verlengt ook de houdbaarheid van deze voorverpakte items met maar liefst 100%. Hierdoor kunt u uw productieplanning zorgvuldig spreiden en naadloos afstemmen op de beschikbare mogelijkheden. Daarmee heeft u de krapte op de arbiedsmarkt natuurlijk niet opgelost, maar met deze werkwijze heeft u wel een instrument om met minder mensen toch het assortiment te kunnen maken die u nodig heeft voor uw winkel en uw omzet.

Bij onze opening boden we voorverpakte wraps aan in diverse smaken, slim gepresenteerd op onze toonbank met een actiekaart. Binnen een week verkochten we honderden wraps.

~ Niels Antens | Slagerij Traiteur Antens

Klaar om meer maaltijden te verkopen?

Vraag nu uw gratis Novato-demo aan!

Over de auteur

Jesse van der Veen

Nieuwsgierig naar het gezicht achter de schermen? Maak kennis met Jesse van der Veen! Met een passie voor alles wat digitaal is en een liefde voor culinaire ontdekkingen, neem ik je graag mee op deze smaakvolle reis. Als Multimedia Content Specialist bij Weidelco BV ben ik constant op zoek naar innovatieve manieren om de wereld van voeding en e-commerce samen te brengen. Van het optimaliseren van websites tot het creëren van creatieve content, mijn doel is om jou te inspireren en te informeren. Proost op nieuwe avonturen en smakelijke verhalen!

Blijf op de hoogte van nieuws, achtergronden en kennisupdates