Hoe voldoet u aan de eisen voor zoutreductie in de industrie van bereide voedingsmiddelen? | Weidelco
Sla naar hoofdinhoud Sla naar footer

Hoe voldoet u aan de eisen voor zoutreductie in de industrie van bereide voedingsmiddelen?

22 augustus 2023 15:00
Lees tijd: 8 minuten | Trends & ontwikkelingen, Specerijen & hulpstoffen, Industrie | Leeuwarden 

Het verband tussen overmatige zoutinname en hart- en vaatziekten is al lang bekend. Dit heeft geleid tot volksgezondheidsinitiatieven die zoutreductie bevorderen. Voedselfabrikanten staan voor de uitdaging om zout, suiker en vet te verminderen zonder concessies te doen aan smaak en kostenefficiëntie. In dit artikel onderzoeken we recente zoutreductiedoelen en strategieën om deze te bereiken, rekening houdend met alle aspecten.

Hoeveel moet het zoutgehalte verminderd worden?

Deze prangende vraag is al geruime tijd een hot topic in de voedingsindustrie. Met het besef van het verband tussen overmatige zoutinname en hart- en vaatziekten hebben gezondheidsinstanties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), richtlijnen vastgesteld om de dagelijkse zoutinname onder controle te houden. Volgens de WHO zou onze dagelijkse zoutconsumptie moeten schommelen tussen maximaal 5 gram natriumzout en minimaal 3,5 gram kaliumzout. Terwijl deze regels en doelstellingen steeds strikter worden, staan voedselfabrikanten voor een uitdagend speelveld waarop ze moeten opereren. Maar hoe kunnen ze innoveren binnen het voedselproductieproces om deze groeiende uitdaging met succes aan te gaan?

PDF bestand WHO: Sodium intake for adults and children

Het is duidelijk dat zout niet alleen een smaakmaker is, maar ook een bepalende factor voor de voedingswaarde en gezondheidsimpact van een product. Terwijl voedselfabrikanten hun creativiteit en technologie inzetten om smaak te behouden en tegelijkertijd de zoutinname te verminderen, komt de focus te liggen op het vinden van de ideale balans tussen gezondheid en genot.

Wat is de beste aanpak voor zoutreductie?

Een vraag die samenkomt met veel keuzes en complexiteiten binnen de voedingsmiddelenindustrie. Als ondernemers staan we voor de cruciale beslissing om zout in onze producten te verminderen of te vervangen door alternatieven. Maar zoals bij veel culinaire vraagstukken, komt ook hier geen enkel antwoord uit de pan rollen.

Reductiedoelstellingen tot wel 40%

Terwijl overheden en gezondheidsinstanties de voorkeur geven aan zoutreductie, groeit de bezorgdheid dat deze veranderingen niet soepel genoeg zullen verlopen, vooral met reductiedoelstellingen die tot wel 40 procent kunnen oplopen. Het herformuleren van recepten vereist vaak maatwerk voor elk product, wat op zijn beurt een prijzige aangelegenheid kan zijn. Maar innovatie staat op het menu: de voedingsindustrie staat voor de uitdaging om nieuwe en smaakvolle wegen te vinden om het zoutgehalte te verlagen zonder concessies te doen aan de ervaring die we gewend zijn.

Gebruik van natriumvervangers

Natriumvervangers beloven niet alleen een vergelijkbare smaak als zout, maar dragen ook het voordeel met zich mee dat ze de bloeddruk kunnen helpen reguleren. Toch kunnen ook deze smaakhelden met hun eigen uitdagingen komen. In grote hoeveelheden kunnen ze ongewenste metaalachtige en bittere tonen aan een gerecht geven, waardoor voedselfabrikanten een nieuwe missie krijgen: hoe verhullen we deze nuances of hoe balanceren we ze uit?

Salarom Q-40: de oplossing om reductiedoelstellingen te halen zonder kwaliteitsverlies

In onze voortdurende inzet voor zoutvermindering hebben we de afgelopen jaren ons gericht op dit cruciale aspect. Als resultaat van onze opgebouwde expertise presenteren we met trots: Salarom Q-40. Dit innovatieve product biedt een doeltreffende oplossing voor zoutreductie zonder enig verlies van kwaliteit. Salarom Q-40 is ontworpen met het oog op de behoeften van de voedingsindustrie en komt tegemoet aan de uitdaging om de gestelde reductiedoelstellingen te bereiken.

Verrijkt met een uniek aroma dat de smaak evenaart of zelfs verbetert

De betekenis van Salarom Q-40 wordt snel duidelijk: het is een krachtige tool in het streven naar gezondere producten zonder concessies te doen aan smaak of aantrekkelijkheid. Dit unieke product onderscheidt zich door zijn speciale aroma, dat een subtiele en neutrale verrijking van de zoutwaarden mogelijk maakt. Salarom Q-40 is meer dan een zoutvervanger; het is een kaliumzout dat met zorgvuldig uitgebalanceerd aroma zorgt voor een gelijkwaardige of zelfs verbeterde smaakbeleving van het originele product.

Eenvoudig te integreren en 40% reductie

De veelzijdigheid van Salarom Q-40 komt ook tot uiting in het gebruiksgemak ervan. Het kan naadloos in uw productieproces geïntegreerd worden, waardoor u zonder ingrijpende wijzigingen op efficiënte wijze aan uw zoutreductiedoelen kunt voldoen. Bovendien biedt Salarom Q-40 een opmerkelijke mogelijkheid: met dit innovatieve kaliumzout kunt u tot wel 40% zoutreductie bereiken, zonder dat dit ten koste gaat van de kenmerkende smaak, geur en visuele aantrekkingskracht van uw producten.

De voordelen van Salarom Q-40:

E-nummer vrij:
Salarom Q-40 waarborgt een formule zonder E-nummers

40% vermindering:
Vermindert tot maximaal 40% natrium in het eindproduct

Speciale aroma:
Met de unieke aroma krijgt uw product dezelfde of betere smaak dan met gewoon zout

WHO-richtlijnen:
Zorgt er voor dat u werkt conform de richtlijnen van het WHO

Vegetarisch toepasbaar:
Salarom Q-40 is prima inzetbaar voor vegetarische producten

Gelijk aan zout:
Bezit dezelfde vochtbindende en conserverende eigenschappen als gewoon zout

Samen sterk: onze ondersteuning bij uw zoutreductie

We begrijpen dat veranderingen in uw productieproces vragen kunnen oproepen. Daarom staan onze experts klaar om u te begeleiden bij het integreren van Salarom Q-40 in uw productie. Met onze ondersteuning kunt u met vertrouwen de weg inslaan naar zoutreductie zonder kwaliteit of smaak in te leveren. Laat we samen uw doelstellingen realiseren. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Salarom Q-40 een essentiële partner kan zijn in de voedingsindustrie.

Beginnen met zoutreductie?

Vraag nu uw gratis Salarom Q-40 demo aan!

Over de auteur

Jesse van der Veen

Nieuwsgierig naar het gezicht achter de schermen? Maak kennis met Jesse van der Veen! Met een passie voor alles wat digitaal is en een liefde voor culinaire ontdekkingen, neem ik je graag mee op deze smaakvolle reis. Als Multimedia Content Specialist bij Weidelco BV ben ik constant op zoek naar innovatieve manieren om de wereld van voeding en e-commerce samen te brengen. Van het optimaliseren van websites tot het creëren van creatieve content, mijn doel is om jou te inspireren en te informeren. Proost op nieuwe avonturen en smakelijke verhalen!

Blijf op de hoogte van nieuws, achtergronden en kennisupdates